пʼятницю, 17 квітня 2015 р.

Вшанування пам'яті В.М. Дишканта

Вшановуємо пам'ять Героя землі Сокальської...

Сокальська земля видала багато революціонерів, всеціло відданих справі визволення України, а між ними особливе місце займає революціонер і каторжник Василь Дишкант(21 квітня 1911) . Тому, серед  списку відомих українців -  борців за волю України таких діячів, як Степан Бандера, Роман Шухевич сміло можна записати нашого земляка -  Василя Мартиновича Дишканта. 
У музеї Історії школи я знайшла відомості про героя, якого щорічно вшановують на  шкільних лінійках, спогадами діляться  вчителі школи, що знали і працювали з Василем Мартиновичем. 
А за словами соратників В.М.Дишкант  мало розповідав про своє життя, був людиною напрочуд скромною, стриманою, великим інтелігентом. Я мрію, щоб про життя героя дізнались усі українці, кому не байдужа історія боротьби України за волю.
7 квітня 1981 року Василь Мартинович Дишкант помер. З того часу щороку у нашій школі вшановується пам’ять відважного патріота, який  залишив слід у пам’яті багатьох людей. Він як і багато інших, заслуговує бути вшанованим усією Україною. Його приклад є не чим іншим, як прикладом героїзму «маленької людини» ,на плечах якої тримався  важкий тягар боротьби  за волю і незалежність.

Немає коментарів:

Дописати коментар