пʼятницю, 17 квітня 2015 р.

Веснянки та гаївки

Веснянки та гаївки !!!

        Місяць квітень – другий місяць весни. І саме в цьому місяці природа постає в усій своїй красі. У народі цей місяць колись називали „цвітень”. Пізніше цей найбуйніший весняний період назвали „квітнем”. Ця назва скоріше всього вказує  на час  розквіту весняної природи та квітів. На квітень припадає чимало свят і обрядових дійств, які тим чи іншим способом пов`язані з вшануванням природи. Серед обрядових дійств колись обов`язковими були веснянки та гаївки. 
       
 Традиційними стали ці обряди і для нас.  На третій день Великоднівх свят, 14 квітня біля церкви святих Петра і Павла після святого Богослужіння учні 5 - 6 класів разом з музичним керівником  - Криштальською Н.В. та педагогом - організатором - Вільховою О.І.   виводили веснянки та гаївки. Перша гаївка - "Ой, весна - красна!"  була виконана ученицями 5 - 6  класів , наступну веснянку -  "Царівна" було виконано у вигляді хороводів. А от третя гаївка -  "На високій полонині" було виконано у вигляді флешмобу з синьо - жовтими стрічками! Ці гаївки розпочинають період народних весняних забав. У гаївках відображено особливу пасхальну радість найбільшого християнського свята – Великодня. У даний час гаївки виводять рідко, хоча старше покоління добре пам’ятає ті часи, коли протягом трьох днів Великодня до пізнього вечора на церковних подвір’ях виводили веснянки та гаївки.
 
  Але, попри все,  найголовнішим залишається те, що усі веснянки, як би їх не називали (веснянки, гаївки, маївки) – це ті пісні, що звеселяють людей, несуть в їхні душі красу та оптимізм та є дорогоцінним скарбом ранньої культури наших прапрадідів, якого ми будемо навчати майбуні покоління.
                                                                                                                                        Вільхова О.І. 
педагог - організатор

Немає коментарів:

Дописати коментар